De symptomen

De sub-luxatie van het fibula kopje ontstaat meestal na een verzwikking of verstuiking van de enkel. Er ontstaat een minimale verplaatsing van het kuitbeen ter hoogte van de knie, dit wordt het fibula kopje genoemd.

Deze verplaatsing van het fibulakopje is als volgt te verklaren. Bij een verstuiking is altijd sprake van een verdraaiing en trek aan de buitenenkel. Het fibulakopje, bovenste deel van dit bot van de enkel, is dan niet geheel teruggedraaid in zijn oude positie. Dit is op een röntgenfoto niet te zien. Het bewijs dat de positie nog niet goed is wordt aangetoond door het feit dat u de voet nog niet goed kunt afwikkelen. Deze klacht komt ook vaak voor na operaties waarbij een kunstknie geplaatst is.

Hulpverleners merken dit probleem aan de knie vaak niet op doordat de meeste patiënten hun voet aanwijzen als oorzaak van de pijn. Het belang van het fibula kopje ten aanzien van de voet wordt onderschat. De pijn wordt onderhouden doordat iedere beweging  zorgt voor spanning op het uiterst gevoelige  zenuwstelsel rondom het fibula kopje.

De symptomen van een sub-luxatie van het fibula kopje
1.        Schadelijke oorzaak.
2.         Pijn langs de buitenzijde van het onderbeen een zenuw.
3.         In ernstige gevallen oedeem (zwelling) en verkleuring.
4.         Beperkte buitenwaartse beweging van de voet bij gebogen knie

De symptonen       De klachten       De diagnose